Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Έκθεση ζωγραφικής


Στέλλα Γιαννακοπούλου
Αγιογραφία και Συριανά
Έκθεση στην Καμάρα Άνω Σύρου

5-15 Ιουλίου 2008

Η Στέλλα Γιαννακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956.Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου εκεί,ενώ,παράλληλα από παιδί ασχολήθηκε με τη ζωγραφική κάνοντας παρατηρήσεις σε προοπτική και φωτοσκίαση,πειραματιζόμενη με συνδυασμούς χρωμάτων και μορφών,γοητευμένη από κάθε πετυχημένο εικαστικό αποτέλεσμα.
Στο τελευταίο έτος του Πανεπιστημίου ασχολήθηκε με την αγιογραφία ,αποκτώντας τις βασικές γνώσεις σ’ένα εργαστήρι της εποχής.
Αγάπησε πολύ τη βυζαντινή τέχνη και προσπάθησε να εφαρμόσει ό,τι είχε μάθει ζωγραφίζοντας εικόνες-ενασχόληση που δεν άργησε να γίνει και επαγγελματική.
Ο διορισμός της στην εκπαίδευση το 1982 ανέκοψε την αγιογραφική της δραστηριότητα.
Άρχισε πάλι να αγιογραφεί πολλά χρόνια αργότερα ,την τελευταία περίοδο της παραμονής της στη Γερμανία,όπου είχε εγκατασταθεί από το 1986 μέχρι το 2004.
Η αγιογραφία ήταν η επιστροφή στις ρίζες,μια θεραπεία ψυχής για την καλλιτέχνιδα,καθώς η ξενιτειά είχε βάναυσα αποξηράνει τα νάματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας που την είχαν ποτίσει και σαγηνεύσει στα σχολικά και εφηβικά της χρόνια.Εκεί, στο ατελιέ της στο Βούπερταλ,ζωγράφισε τα περισσότερα από τα εκτιθέμενα έργα,ενώ,παράλληλα,με ομιλίες της στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της πόλης αυτής,καθώς και με επτά εκθέσεις παρουσίασε στο γερμανικό κοινό την ιστορία και την ιδιαίτερη τεχνοτροπία της βυζαντινής εικονογραφίας.
Η έκθεση περιλαμβάνει εκτός από τις εικόνες, και συριανά θέματα που εκτίθενται αναδρομικά και προέρχονται από την περσινή έκθεση της Στέλλας Γιαννακοπούλου με τίτλο «Άξιον εστί» που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης.
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο ,5 Ιουλίου,ώρα 21:00,στην Καμάρα Άνω Σύρου.Διάρκεια μέχρι 15 Ιουλίου 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: